2024.04.18.

Vips pole-ját hozta a Forma-2 esti időmérője

Fotó: Joe Portlock / Formula 1 / Getty Images (Formula Motorsport Ltd.)

A Red Bull észt növendéke, Jüri Vips szerezte meg a rajtelsőséget a Forma-2 imolai főfutamára. Mögötte akadémistatársa, Ivasza Ajumu végzett, míg a harmadik az immár Alpine-támogatott Jack Doohan lett. A bajnokságot vezető Felipe Drugovich a legjobb tízből is kiszorult.

Miután péntek reggel jelentős mennyiségű csapadék zúdult az imolai pályára, már a Forma-2-esek szabadedzését el kellett halasztani, amit végül a délutáni órákban, három megszakítással bonyolítottak le. Az időmérőre azonban csak a Forma-1-esek kvalifikációja után kerülhetett sor, de mivel az rekordmennyiségű, öt piros zászlós megszakítást hozott, csak az esti órákban vette kezdetét.

A körülmények ezúttal is indokolttá tették az esőgumik használatát, ennek ellenére az első percekben folyamatosan érkeztek a gyorsabbnál gyorsabb köridők. Az első csörte után Jüri Vips állt az élre, majd piros zászlóval szakították meg a körözést, melyre Olli Caldwell miatt volt szükség. A Campos Racing brit újonca az első szektor végén kicsúszott, és ezzel a sóderágy foglyává vált.

Az Alpine-akadémista által előidézett kényszerszünet után előbb Ralph Boschung állt az élre, de a svájci körére nem maradt adós válasszal Vips. Olyannyira nem, hogy 1:40.221-es körével bebiztosította pályafutása első F2-es pole-ját a Red Bull észt támogatottja, amivel két pontot zsebelt be. Vips mögött a másik Red Bull-junior, Ivasza Ajumu zárt, míg a harmadik helyre Jack Doohan ért oda.

Boschung a negyedik helyig csúszott vissza, majd az F3-as címvédő Dennis Hauger és Roy Nissany következett a sorban. Nagy vesztese a pénteki kvalifikációnak Felipe Drugovich, ugyanis a tabella éllovasa csak a 11. rajtkockát csípte meg. A szombati sprintfutamot Logan Sargeant várhatja az élről, miután a tizedik lett a Carlinnal. A Williams amerikai patronáltja mellől Marcus Armstrong vághat neki a 25 körös összecsapásnak, ami helyi idő szerint 17:55-kor rajtol majd.

Magyarországi sportcsatorna nem fogja közvetíteni a futamot, viszont 21:00-tól az M4 Sport+ adja felvételről.

Az időmérő edzés végeredménye (az első tíz helyezett sorrendje):

1 thought on “Vips pole-ját hozta a Forma-2 esti időmérője

Comments are closed.