2024.05.19.

Még veszélyesebb lehet az idei Ferrari?

Fotó: Glenn Dunbar / Motorsport Images (Pirelli)

Azok után, hogy bombaformában kezdte a 2022-es Forma-1-es szezont, a Ferrari máris jelezte, hamarosan az első fejlesztések is érkeznek az F1-75-höz. Konkrét időpontot nem árultak el az olaszok, de annyi biztos, hogy nem a jövő hétvégi imolai versenyen.

Eddig a Ferrari profitált a legtöbbet a Forma-1-es szabályváltozásokból, amit jól mutat, hogy az év első három futamából kettőt is Charles Leclerc nyert meg. A monacói így máris tekintélyesebb, 34 pontos előnnyel áll a tabella élén, míg a Ferrari 39 egységnyi fórral előzi a Mercedest.

A jelek szerint ráadásul ennél is erősebb lehet a maranellóiak autója, ugyanis bevetésre készek az első fejlesztések az F1-75-re. Az viszont biztos, hogy erre még nem a jövő hétvégi Emilia-romagnai Nagydíjon fog sor kerülni – az istálló főnöke ennek az okát is elmagyarázta. „Nehéz hétvégünk nézünk elébe, mivel csak a pénteki szabadedzésekre tudnánk hozni és kiértékelni fejlesztésünket, viszont közben a délutáni időmérő edzésre is fókuszálni kell” – utalt Mattia Binotto az Imolában visszatérő sprintkvalifikációra.

„Ha jobban belegondolunk, nem Imola lesz az erre megfelelő helyszín. Megpróbáljuk megoldani inkább az eddig felmerült problémákat, mint amilyen például a delfinezés vagy a pattogás, ezek ugyanis befolyásolják a hétvégi teljesítményünket” – taglalta a csapatvezető. „A jelentősebb fejlesztéseket pedig csak a szezonnak egy későbbi szakaszában fogjuk bevetni.”

Binotto egyúttal azt reméli, a pattogatás mértéke inkább függ a pályák karakterisztikájától, mintsem az F1-75-től. „Annyira nem egyértelmű a helyzet. Dolgozni fogunk rajta, és Imolában megpróbáljuk majd tovább mérsékelni, de tudjuk, ezzel még nincs lezárva. Ez nyilván nem meglepő” – jelentette ki. „Ez egy olyan dolog, ami nehezen tartható kordában. Vannak ugyanis olyan pályák és versenyek, amiken jobban szenvedünk emiatt, mint más helyszíneken.”

Charles Leclerc és Mattia Binotto. Fotó: Scuderia Ferrari Press Office

A továbbfejlesztett Ferrarival lesz nemulass a többieknek?

A Ferrari közelgő fejlesztéseiről ennél jóval többet árult el a világbajnoki éllovas Leclerc. „Készülünk néhány dologgal a következő pár futamra, melyek elég érdekesnek ígérkeznek” – tekintett előre a monacói. „Remélhetőleg ezek segíteni fognak nekünk abban, hogy elöl tudjunk maradni. Minden egyes fejlesztésnek, még ha az minimális, jelentős különbséget teremthet. Száz százalékon fogjuk nyomni.”

Leclerc hozzátette, nem akar belekényelmesedni mostani helyzetébe, még a bajnokságra sem szeretne gondolni. „Most csak magunkra kell koncentrálni” – jelentette ki. Kitért arra is, hogy a Ferrarinak előbb a mostani csomagjából kell kihoznia a legtöbbet, de abban biztos, hogy Imola az eddigi helyszíneknél is jobban fog feküdni az idei autónak.

Forrás: GPFans, Motorsport Week