2024.05.19.

Kiderült, hogyan hozta nehéz helyzetbe Hamiltont a Mercedes

Fotó: Jiri Krenek / Mercedes

Még egy korábbi döntés nehezítette meg a szokottnál is jobban Lewis Hamilton dolgát a Forma-1-es Ausztrál Nagydíjon. A hétszeres világbajnok ezt szóvá is tette, ami miatt nemcsak neki, hanem a Mercedesnek is magyarázkodnia kellett.

Negyedikként fejezte be a Forma-1-es Ausztrál Nagydíjat a szezont egyébként nehezen kezdő Lewis Hamilton, aki egyik rádióüzenetében kritikus megjegyzést tett a csapatára. Úgy tűnt, „a srácok, nehéz helyzetbe hoztatok” mondattal azt akart sugallni, hogy a biztonsági autó miatt – a kiállások során – átugrotta őt csapattársa, George Russell, aki így dobogóra állhatott. A hétszeres világbajnok azonban még aznap, a leintés után tisztázta, hogy nem erre vonatkozott az üzenet.

Helyette egy másik, a W13-assal kapcsolatos probléma miatt volt bosszús, nem tudott ugyanis pozícióért harcolni az autó túlmelegedése miatt. Ennek kapcsán a Mercedes egyik videójában James Vowles, a csapat stratégiai igazgatója elmondta, mi is volt pontos a háttérben.

„Az egész a motor hűtéséről szólt, illetve, hogy magát a blokkot hidegen tartsuk a verseny alatt” – magyarázta a szakember. „Mindennel a határon táncoltunk, de a motorhűtésre ez különösen igaz. Ennek érdekében változtattunk az autó hátuljának kialakításán, de erről még szombaton, 24 órával a verseny előtt döntöttünk. Ennek eredményeként a hűtési követelmények határán táncoltunk.”

A helyzet a biztonsági autós újraindítást követően folyamatosan rosszabbodott, mivel Hamilton szorosan követte Russellt, ezáltal a motor hőmérséklete megugrott. Hogy ezt kontrollája, kerülnie kellett az ideális íveket. „Lewisnak muszáj volt kompromisszumot kötnie, kimozdulnia az előtte haladó autó koszos levegőjéből” – folytatta Vowles. „Csak juthatott tiszta levegőhöz a hűtőrendszer, így a motor is, viszont ezt versenyzőként így roppant nehéz csinálni. Ezért volt az az üzenetváltás.”

Az év első három versenyét követően Hamilton csupán az ötödik a tabellán, 43 pont a lemaradása a listavezető Charles Leclerc-rel szemben. Russell eközben 34 egységnyi hátránnyal, közvetlenül a monacói mögött, a második helyen áll, ahogyan a konstruktőrök között is második a Mercedes. A világbajnokság a jövő hétvégén folytatódik az Emilia-romagnai Nagydíjjal.

Forrás: RacingNews365.com