2024.04.18.

Egy másik pozíciójából is menesztették a Forma-1 exversenyigazgatóját

Fotó: Lamborghini

Korábbi csapatalapítót nevezett ki Michael Masi helyére együléses bizottságának élére az FIA – jelentette be szombaton a szövetség.

Az elmúlt hónapokban Peter Bayer sportfőtitkára látta el az FIA Együléses Bizottság elnöki feladatait, amíg a felügyelőtestület a tavalyi Forma-1-es Abu-dzabi Nagydíjon történteket vizsgálta. Azóta eldőlt, hogy Masi ebbe a pozíciójába sem tér vissza – a szakember után a versenyigazgatói szék is megüresedett, amit Eduardo Freitas és Niels Wittich megosztva vették át.

Pénteki közleményében a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) bejelentette, hogy Gian Carlo Minardit nevezte ki az együléses bizottság elnökének. Minardi csapatával 1985-ben csatlakozott a Forma-1 mezőnyéhez, melynek tulajdonosa és csapatfőnöke volt egészen 2001-ig. Ezt követően Paul Stoddart vette át az alakulatot, melyet eredeti nevén vitt tovább 2005 végéig – ebben az időszakban fordult meg a csapatnál Baumgartner Zsolt, Magyarország mindmáig egyetlen F1-es pilótája. Az osztrák üzletembertől ekkor vásárolta meg a csapatot a Red Bull, mely eredetileg Toro Rosso néven futott, majd 2020-ban AlphaTaurivá nevezték át.

Habár a csapata névlegesen már több mint másfél évtizede nincs jelen, Minardi nem szakadt el a Forma-1-től, két éve ugyanis kinevezték az imolai pálya elnökének. Ugyanebben az évben tért vissza a királykategória a helyszínre – közel 15 év után –, ahol a jövő hétvégén az Emilia-romagnai Nagydíjjal folytatódik a 2022-es vb-sorozat.

Minardi kinevezését „szívből üdvözölte” Mohammed bin Szulajm, az FIA elnöke. „Meghatározó alakja a motorsportnak” – fogalmazott a szövetség közleményében. „Alig várom már a vele valós közös munkát, illetve azt, hogy együtt feljesszük tovább az együléses versenysorozatok piramisát világszerte.”

Új pozíciójában Minardi valamennyi FIA-rendezésű formaautó-sorozatot felügyelni fog, a Forma-1 mellett a Forma-2-t és a Forma-3-at, valamint a regionális F3-as és az F4-es bajnokságokat is.

Forrás: FIA, RaceFans

1 thought on “Egy másik pozíciójából is menesztették a Forma-1 exversenyigazgatóját

Comments are closed.