2024.05.19.

Milliárdokon hadakozik a Haas korábbi, orosz főszponzorával

Fotó: Steven Tee / Motorsport Images (Haas F1 Team)

Úgy tűnik, messze nem ért még a végéhez a Haas és az Uralkali sagája. Az amerikai Forma-1-es csapat nem akarja visszafizetni az orosz vállalatnak az eddigi támogatást, sőt, a történtek miatt kártérítésre tart igényt.

Alig pár héttel a Forma-1-es szezon kezdete előtt, az orosz-ukrán háború miatt szakított névadó támogatójával, az Uralkalival a Haas. Az események az alakulat versenyzőösszetételében is változást eredményeztek, hiszen az orosz biokémiai vállalatban Nyikita Mazepin édesapja, Dmitrij Mazepin milliárdos az egyik résztulajdonos. Fiával együtt már az Európai Unió szankciós listáján is szerepel, mivel a jelek szerint Vlagyimir Putyin elnök legkiemeltebb körébe tartozik. Emiatt Mazepinnek nem volt maradása a csapatnál, helyére az utolsó pillanatban Kevin Magnussent igazolták le.

A Haas és az Uralkali történetének azonban egyelőre nincs vége. A korábbi főszponzor már korábban is fontolgatott jogi lépéseket, hogy visszaszerezze az idei támogatások előre kifizetett részét. Úgy tudni, 12 millió eurót, vagyis mintegy 4,5 milliárd forintot kapott a csapat az Uralkalitól.

Mint az a Motorsport.com birtokába került levélmásolatból kiderül, az amerikai csapat azon az állásponton van, hogy joga volt felmondani a szerződést. Abban ugyanis szerepel egy olyan záradék, miszerint az Uralkali nem sértheti meg, vitathatja, gúnyolhatja vagy árthat a Haas jó hírének. Ebben a levélben a csapat megjegyzi, hogy imázsának Mazepin Kremlhez fűződő kapcsolatai, illetve az EU-s szankciók is ártottak. (A szerződés felmondásának pillanatában ugyanakkor még semmilyen szankciót nem szabtak ki Mazepinékkel szemben. Más kérdés, hogy azóta az olasz hatóságok is lefoglalták a család egyik, szardíniai luxusingatlanját.)

Bírósági ügy lehet a Haas és az Uralkali ellentétéből

Amellett, hogy a Haas nem kívánja visszafizetni az előleget, az elmaradt haszonra hivatkozva kompenzációra jogosult. Ennek jegyében 8 millió eurónyi (kb. 3 milliárd Ft) kártérítésre tart igényt, méghozzá néhány napos határidő megszabásával. Leszögezte a csapat, hogy amíg ezt az Uralkali nem teljesíti, addig a szerződés azon részének sem tesz eleget, miszerint átadja a vállalatnak Mazepin 2021-es F1-es autóinak az egyikét.

A szakportál egy, az ügyben jártas forrása szerint a Haas Nyikita Mazepint sem akarja fizetni. Úgy tudni, a kannapolisi gárda reakciója megdöbbentette az Uralkalit: a biokémiai vállalat szerint „hiteltelen” a csapat a támogatás és a tavalyi autó visszatartásával, illetve a többletfizetés követelésével. Ugyanakkor hivatalosan sem az Uralkali, sem pedig Nyikita Mazepin képviselői nem akarták kommentálni a helyzetet, ahogyan a Haas sem reagált a megkeresésre. Az viszont máris borítékolható, hogy a felek egyet nem értéséből bírósági ügy lesz, hacsak nem változik meg a Haas véleménye a pénzügyi kérdéseket illetően.