2024.05.19.

Változott a WTCR versenynaptára, megvannak a póthelyszínek

Fotó: FIA WTCR sajtóközlemény

Csütörtök délelőtt bemutatta módosított 2022-es versenynaptárát a túraautó-világkupa (WTCR), amiből kiderült, mely pályákkal pótolják a kiesett cseh és orosz fordulókat.

Mint arról korábban beszámoltunk, a február 24-e óta dúló orosz-ukrán háború miatt két helyszín is kiesett a WTCR 2022-es menetrendjéből. Előbb az oroszországi, majd a szezonnyitó csehországi hétvégét törölték, utóbbi miatt nagyjából egy hónappal csúszik is az idei vk-szezon kezdete.

Csütörtöki közleményében azonban a sorozat sajtóirodája megerősítette, hogy Szocsi és Most helyett az olaszországi Vallelungába és a franciaországi Anneau du Rhinbe látogat el a mezőny. A két forduló az eredetileg három hónaposra tervezett nyári szünetben kap helyett, egymás után: az olasz fordulót – az ETCR-ével együtt – július 23-24-án, míg az elzászit augusztus 6-7-án tartják. Mindkét helyszín újdonság a világkupa számára, de a WTCR vezérkara reméli, hogy izgalmas versenyeknek fognak otthont adni.

A 3,2 kilométer hosszú vallelungai versenypálya már 1951-ben megnyitotta kapuit, tavaly az ETCR-nyitány, korábban pedig az FIA motorsport-olimpia helyszínéül szolgált. Ezzel szemben a kelet-franciaországi helyszín csak 1996-ban kezdte meg működését, melynek 3,6 kilométeres vonalvezetését részben a Paul Ricard-i pálya ihlette. Különlegességének tekinthető a célegyenes, mely több mint 1 kilométer hosszú. Fontos az autóipar számára is a régió, hiszen a Bugattinak és a PSA-konszernnek is van ott érdekeltsége. Mindemellett a kétszeres címvédő Yann Ehrlacher és Yvan Muller mellett a korábbi WTCC-pilóta, kilencszeres ralivilágbajnok Sébastien Loeb is elzászi születésű.

A koronavírus kezében vannak a WTCR ázsiai futamai

Az augusztus eleji állomást követően már csak az ázsiai szakasz van hátra a bajnokságból, melynek megrendezését az aktuális járványügyi helyzettől teszik függővé. Ugyanakkor a szervezők remélik, hogy két év kihagyás után Dél-Koreába, Kínába és Makaó utcáira is visszatérhet a mezőny. Ami még a 2022-es naptárt illeti, a franciaországi Pau lesz az első helyszín, míg a Hungaroringen – ugyancsak az ETCR-rel közösen – június 11-12-én teszi tiszteletét a széria.

A túraautó-világkupa 2022-es versenynaptára:

  • május 7-8.: Circuit de Pau-Ville, Franciaország
  • május 26-28.: Nürburgring Nordschleife, Németország
  • június 11-12.: Hungaroring, Magyarország
  • június 25-26.: MotorLand Aragón, Spanyolország
  • július 2-3.: Circuito do Vila Real, Portugália
  • július 23-24.: Autodromo Vallelunga Piero Taruffi, Olaszország
  • augusztus 6-7.: Anneau de Rhin, Franciaország
  • október 8-9.: Inje Speedium, Dél-Korea
  • november 5-6.: Ningbo International Speedpark, Kína
  • november 18-20.: Circuito da Guia, Makaó

2 thoughts on “Változott a WTCR versenynaptára, megvannak a póthelyszínek

Comments are closed.