2024.05.19.

Magyarázkodik a 15 éves orosz gokartos a karlendítés-botrány miatt

Fotó: Ward Racing / Facebook

A gokart-Eb hétvégi futamán egyetlen mozdulattal óriási botrányt kavaró Artyom Szeverjuhin állítja, sosem támogatta a nácizmust. Mozdulattal nem akart tiszteletlen lenni, csak a háláját akarta kifejezni.

Mint arról beszámoltunk, miután a gokart Európa-bajnokság múlt hétvégi, portugáliai fordulóján vélhetően náci karlendítéssel „ünnepelt” a 15 éves Artyom Szeverjuhin, hétfőn a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) bejelentette, vizsgálatot indít az orosz sportolóval szemben. Csapata, a Ward Racing azonnali hatállyal szerződést bontott vele, emellett a közvélemény is elítéli mozdulatát.

Szeverjuhin azonban tagadja, hogy náci karlendítés mutatott volna be a dobogón, de bocsánatot kért azoktól, akiket esetleg megbántott. „Sosem támogattam a nácizmust, és úgy gondolom, az egyik legborzalmasabb bűncselekményt követték el az emberiség ellen” – idézi szavait a BBC Sport a PA nyomán.

Tudom, hogy hibáztam, tudom, hogy hülye vagyok, és állok elébe a büntetésnek. De kérek mindenkit, hogy értse meg: ezzel a gesztussal nem a nácizmus, de nem is a fasizmus iránt támogatásomat fejeztem ki

– tette hozzá.

Szeverjuhin a Telegram-oldalán videóüzenetben is ugyanazt hangsúlyozta, kiemelve, hogy csak a csapatnak és oroszországi rokonainak akart köszönetet mondani. „Orosz vagyok, és kiállok a hazámért” – jegyezte meg.

Az FIA az orosz-ukrán háború február 24-i kirobbanása óta szigorított az orosz és fehérorosz versenyzők helyzetén. A bevezetett szankciók értelmében csak semleges színekben versenyezhetnek, így a saját himnuszukat sem hallhatják, emellett egy sor feltételt kell betartaniuk. Ezeket itt foglaltuk össze részletesen.