2024.05.19.

A 19. helyre várták, Albon pontot szerzett a Williamsszel

Fotó: Williams

Némi szerencsével és egy alaposan kifordított taktikával Alexander Albon megszerezte a Williams idei első pontját a Forma-1-es Ausztrál Nagydíjon. Az ex-Red Bull-pilótát lenyűgözte, hogy szinte egy komplett versenytávot kibírtak a gumik.

Szokatlan stratégiával lett a Forma-1-es Ausztrál Nagydíj egyik nagy győztese Alexander Albon, miután csak az utolsó kör előtt ejtette meg a kerékcserét. Kifizetődött a merész húzás, mivel a thai-brit pilótát tizedikként intették le, így megszerezte visszatérése és csapata idei első pontját. Pedig csak a mezőny végéről vághatott neki az 58 körös távnak, diszkvalifikálták ugyanis az időmérőről, amiért nem maradt elég üzemanyag az autójában.

„Úgy vágtunk neki a versenynek, hogy legfeljebb a 19. helyen érhetünk célba” – árulta el a leintés után Albon. „Ezek után meglepő volt [hogy pontot szereztünk], kockáztattunk ezért. Úgy voltunk vele, ha már tizenkilencedikek leszünk, kipróbálunk valami újat. Ráadásul a gumi kibírta, lenyűgöző volt. Igazság szerint kedvezett is az autónknak a kemény keverék.”

„Örülök az eredménynek, megérdemelte a csapat. Elvégre nehezen indult számunkra a szezon, ezért különleges, hogy összejött a pontszerzés.”

A bravúrhoz persze kellett az is, hogy a verseny utolsó harmadában Lance Stroll feltartsa a középmezőnyt. Ennek köszönhetően ugyanis Albon kellő távolságot tudott kiépíteni ahhoz, hogy a kerékcsere után még épphogy a pontszerzők között, az alfás Csou Kuan-jü elé térjen vissza a pályára. Ahogy az alábbi felvételen is látható, hajszálon múlt:

https://twitter.com/AlbyAlbono/status/1513174394750787584

Albon pontszerzése után a csapatok között már csak az Aston Martinnak nincsen pontja. Hasonló bravúrt a tavalyi Török Nagydíjon Esteban Ocon vitt véghez, akinek – az esős körülményeknek köszönhetően – nem is kellett kijönnie a bokszba, egészen a leintésig nyúzhatta az intermediate gumikat az Alpine-nal. Szó szerint.

Forrás: RacingNews365.com

1 thought on “A 19. helyre várták, Albon pontot szerzett a Williamsszel

Comments are closed.