2024.04.18.

Betiltotta Verstappen trükkjét az FIA

Fotó: Getty Images / Red Bull Content Pool

Módosította a biztonsági autós újraindításra vonatkozó szabályokat a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA), innentől fogva nem tolerálják a Max Verstappen-féle taktikát.

A tavalyi abu-dzabi finálé óta számos vita övezte a biztonsági autós újraindítások lebonyolítását, de a jelek szerint azóta sem sikerült minden részletet tisztázni. Habár a lekörözötteket illetően tiszta vizet öntöttek a pohárba, az Ausztrál Nagydíj előtt újabb tilalomra figyelemeztették a versenyzőket. Ezentúl az újraindítások alatt nem mehetnek egymás mellett az autók, mint azt jegyzeteinek szombati frissítésében Niels Wittich versenyigazgató írja.

A dokumentumban a baleset-megelőzésre hivatkozva az áll, hogy amint lekapcsolta a lámpáit a biztonsági autó, a versenyzőknek olyan tempót kell tartaniuk, ami nem jár hirtelen gázadással, fékezéssel vagy más, a többi versenyzőre nézve veszélyes manőverrel. Wittich grafikonon is ábrázolta, hogy még az első szárny sem kerülhet egy vonalba az előrébb lévő autó hátsó szárnyával. Ez viszont nem jelent azt, hogy egy oszlopban, libasorban kellene felsorakozniuk a versenyzőknek.

Az új szabályozás különösen érzékenyen érintheti Max Verstappent, aki a közelmúltban is előszeretettel hajtott riválisai mellé a hasonló helyzetekben. Kezdve az említett szezonzáróval, melyen az utolsó kör előtt pár másodperc erejéig Lewis Hamilton elé is került. Erre (is) hivatkozva a Mercedes megtámadta volna a holland világbajnoki címét, a stewardok akkor azonban lesöpörték az asztalról a brackley-iek fellebbezését.

Forrás: Crash.net