2024.04.18.

Rábólintottak, jöhet az új gyártó a Forma-1-be

Fotó: Zak Mauger / LAT Images (Pirelli)

Lapértesülések szerint a Volkswagen-csoport felső vezetése ugyan még nem véglegesen, de gyakorlatilag zöld utat adott az Audi Forma-1-es csatlakozásának. A németek még a 2026-ban érkező motorszabályok véglegesítésére várnak.

Jó ideje terítéken van már a Volkswagen-csoport Forma-1-es szerepvállalása, és minden jel arra utal, hogy éveken belül valóban megjelenhet a száguldó cirkuszban a német konszern. A RacingNews365.com értesülései szerint csütörtöki ülésén a Volkswagen-csoport felső vezetése zöld jelzést adott az F1-es szereplésre. A döntés ugyan még nem végleges, a kiszivárgott információk alapján ugyanis még az utolsó fázisában tart az értékelés. Ennek érdekében az Audi folyamatosan kapcsolatban áll a Forma-1 vezérkara mellett a Nemzetközi Automobil Szövetséggel (FIA) is, hiszen a 2026-ban debütáló motorformula részletei még homályosak.

Márpedig a szakoldal szerint a Volkswagennél már csak a szabályozás véglegesítésére várják, de fontos szempont, főleg az Audi részéről, hogy a regulák összhangban legyenek a fenntarthatósági elképzelésekkel. Ennek egyik feltétele, hogy a korábbi elképzeléseknek megfelelően az MGU-H, vagyis a hőenergia-visszanyerő rendszert kiszereljék a V6-os hibridmotorból. Ezután döntenek majd arról, hogy külön csapatként vagy egy meglévő alakulat partnereként érkezik-e a márka.

A döntéshozatali folyamatban ráadásul a VW-csoport két márkája, az Audi mellett a Porsche is érintett, mely a Red Bull-lal szövetkezne. Ami pedig a négygyűrűsöket illeti, a legnagyobb esély arra van, hogy a McLaren motorszállítójaként érkezzen. Csakhogy az ügymenetet bonyolítja, hogy az Audi ennél is nagyobb babérokra törne, és résztulajdonos lenne a csapatnál, amivel viszont Wokingban már kevésbé értenek egyet.

Amennyiben nem jön össze az Audi-McLaren házasság, az ingolstadtiak a Williamsszel vagy a Sauberral állhatnak össze. A The Race viszont lehetséges partnerként az Aston Martint is bedobta.

1 thought on “Rábólintottak, jöhet az új gyártó a Forma-1-be

Comments are closed.