2024.07.25.

Büntetést kapott a pályán robogózó Vettel

Fotó: Glenn Dunbar / Motorsport Images (Aston Martin)

Pénzbírságot szabtak ki Sebastian Vettelre, amiért a Forma-1-es Ausztrál Nagydíj első szabadedzésének végén nem az előírásoknak megfelelően tért vissza a pálya széléről a bokszutcába.

Sebastian Vettel alatt motorhiba miatt megállt az Aston Martin az Ausztrál Nagydíj első szabadedzésén. A német ezt követően látványosan, a pályán robogózva tért vissza a bokszba, amit nem is úszott meg büntetlenül. Órákkal a történtek után ugyanis 5 ezer eurós (1,8-1,9 millió forintos) pénzbírsággal sújtották a négyszeres világbajnokot.

Az eset miatt beidézte Vettelt a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA), és a meghallgatás során megállapították, vétett a szabályzat ellen azzal, hogy nem a szervizúton tért vissza csapatához. A stewardok közleményében az áll, az Aston Martin pilótája megkérdezte, használhatja-e a robogót, amire a poszton tartózkodó sportbíró rábólintott.

Márpedig a Sportszabályzat 26.7-es pontjának értelmében a szabadedzés végét követő öt percen nem lehet pályára lépni. Ez alól az erre felhatalmazással rendelkező, azonosított személyzet jelent kivételt, míg a versenyzők ezt csak külön engedéllyel tehetik meg.

Műszaki hibája után Vettel nem is vett részt a második szabadedzésen, az Aston Martin ugyanis úgy döntött, motort cserél az autójában.

Döntöttek a feltartásokról is

Vettel esete mellett több feltartást is meg kellett vizsgálniuk a stewardoknak az első két szabadedzés után. Lewis Hamilton megúszta Lance Stroll feltartását, ahogyan a kanadai is, akinek Carlos Sainz feltartása kapcsán kellett magyarázattal szolgálnia. Cunoda Juki azonban megkapta idei második megrovását, amiért az ideális íven lassan poroszkált, miközben mögötte többen is gyors körön voltak.

Forrás: RaceFans, RacingNews365.com