2024.07.25.

Zengő Zoltán: Az is felmerült bennem, hagyom az egészet a francba

Fotó: Kováts Olivér / Braking News Motorsport

Csalódottan nyilatkozott csapata jelenlegi, elszomorító helyzetéről Zengő Zoltán. Folyamatosan egyeztet az idei szezonról a Zengő Motorsport, de partnerek és támogatók szempontjából is meglehetősen összetett a kép.

Noha tavaly a Zengő Motorsport a Cuprával megnyerte az ETCR első szezonját, a WTCR-ben pedig két futamgyőzelemig is jutott, kilátástalan, hogyan alakul a csapat idei éve. Az Eurosport.hu-nak nyilatkozva ugyanis arról beszélt Zengő Zoltán, hogy egyelőre nem állt össze a csapat 2022-es programja. Több márkával is folytattak, illetve folytatnak egyeztetéseket, de „mostanáig egyik vonalon sem állt össze a kép”.

„Komoly sikereket hoztunk az országnak, egy innovatív, jövőbe mutató sorozatban, és közben magyar mérnökök, illetve szerelők szerezhettek nálunk olyan tudást, amit máshol nem lehet összegyűjteni. Ennek ellenére sem volt senki itthon, aki azt mondta volna: gratulálunk, srácok, jövőre szeretnénk egy kicsit segíteni benneteket” – folytatta gondolatait Zengő.

Mélységesen csalódott vagyok! Az is felmerült benne, hogy hagyom az egészet a francba, de az igazság az, hogy még mindig nem adtam fel

– tette hozzá a csapattulajdonos.

Fotó: Kováts Olivér / Braking News Motorsport

Zengő hozzátette, hogy egy rendes partnert keresnek, „aki beleteszi a maga részét és nyerni akar velünk”. Rob Huff és Johan Kristoffersson is a csapatot erősítené, akikkel Zengő meglátása szerint a bajnoki címért harcolhatnának. Mivel nem máson akar élősködni, a két világbajnok fizetését a csapat állná.

Mást a további lehetséges versenyzőkből nem nevezett meg, de az előző szezonban mindkét sorozatban indított magyar pilótát a Zengő Motorsport: a WTCR-ben Boldizs Bence, míg az ETCR-ben az M4 Sporton szakkommentátorként is tevékenykedő Nagy Dániel képviselte a magyar színeket. Ellenben az biztossá vált, hogy Mikel Azcona nélkül folytatják, a spanyol ugyanis a Cuprával is szakítva a Hyundaihoz igazolt.

Nemcsak a Zengő éve, de a WTCR mezőnye is lassan körvonalazódik

Miután az orosz-ukrán háború miatt törölték a cseh fordulót, egy hónappal csúszik idén a WTCR szezonkezdete. A végleges, módosított versenynaptárat ugyan még nem adtákki, a tervek szerint a franciaországi Pau utcáin, május 7-8-án rajtol az idény. Ennek ellenére azonban az eddig bejelentett nevezések száma még a bajnokság indulásához szükséges, 16 fős minimumot sem éri el.

Mostanáig három márka 11 versenyzőjét jelentették be, köztük két magyar, Michelisz Norbert és Tassi Attila részvétele is hivatalossá vált, de az Eurosport.hu is úgy tudja, hogy jelen állás szerint az eddigieken felül még két Audi nevezésére lehet számítani.

A túraautó-világkupa 2022-es mezőnye:

MárkaCsapatVersenyzőRajtszám, nemzetiség
HondaEngstler Honda Type Liqui Moly Racing TeamTiago Monteiro18, portugál
Tassi Attila9, magyar
bejelentésre várEsteban Guerrieri86, argentin
Néstor Girolami29, argentin
HyundaiBRC Hyundai N Lukoil Squadra CorseMikel Azcona96, spanyol
Michelisz Norbert5, magyar
Lynk & CoCyan Racing Lynk & CoYann Ehrlacher68, francia
Yvan Muller100, francia
Cyan Performance Lynk & CoThed Björk11, svéd
Santiago Urrutia12, uruguayi
Ma Csing-hua55, kínai