2024.07.22.

Régi tilalomra emlékeztették a Forma-1-eseket, szigor várható

Fotó: Steve Etherington / Mercedes

Bő másfél évtizede érvényben lévő szabályra hívták fel a Forma-1-es pilóták figyelmét a hétvégi Ausztrál Nagydíj előtt. Továbbra sem lehet ékszert viselni vezetés közben.

Szokatlannak tűnő szabályozásra hívta fel a csapatok és a versenyzők figyelmét Niels Wittich versenyigazgató a hétvégi Ausztrál Nagydíj előtt. Jegyzeteiben a Nemzetközi Sportkódex L-függelékére hivatkozott, melyben egyértelműen leírják, hogy a versenyzők nem viselhetnek ékszereket vezetés közben. Egyáltalán nem új keletű az előírás, hiszen még 2005-ben bevezették, ugyanis a nyakláncok, gyűrűk és karkötők jócskán megnehezíthetik a kiszállást, például egy balesetnél.

A Motorsport.com információi szerint ennek hangsúlyozását nem egy konkrét eset miatt érezték szükségesnek, azonban a rajtrácsprocedúrákon a mezőny több tagján is láttak valamilyen ékszert. Márpedig Wittich és váltótársa, Eduardo Freitas – akik Michael Masi helyét vették át az idei szezon előtt – elszántak abban, hogy csökkentsék a kockázatot a versenyzőkre nézve, különösen Romain Grosjean 2020-as bahreini balesetének tükrében.

A dokumentum értelmében a rajt előtt az FIA munkatársai ellenőrizhetik, hogy a pilóták ennek valóban eleget tesznek-e. Néhány évvel ezelőtt a Forma-E-ben a nem megfelelő tűzálló öltözetek miatt kellett lépnie a felügyelőtestületnek. Mint ismert,

  • a 2018-as Punta del Este-i futam után 10 ezer eurós pénzbüntetéssel sújtották Lucas di Grassit, amiért túl rövid volt a tűzállója,
  • pár fordulóval később pedig Jean-Éric Vergne-t és André Lotterert vették elő hasonló módon, miután nem előírásszerű fehérneműben vettek részt az időmérőn.

A szakoldal ezen esetek mentén valószínűsíti, a Forma-1-ben is pénzbüntetést szabnának ki az ékszertilalom megsértéséért, és nem egyéb módon – pl. rajt- vagy más sportszakmai büntetéssel – szankcionálnak az illető versenyzőt.

1 thought on “Régi tilalomra emlékeztették a Forma-1-eseket, szigor várható

Comments are closed.