2024.05.19.

Nagy baj fenyegette az F1-et az Ausztrál Nagydíj előtt

Fotó: Carl Bingham / Motorsport Images (Aston Martin)

Benne volt a pakliban, hogy több Forma-1-es csapat is felszerelés nélkül maradjon a hétvégi Ausztrál Nagydíj előtt. A sorozat egyik partnere oldotta meg a logisztikai malőrt.

Az orosz-ukrán háború alaposan átírta a számításokat a logisztikában is, azonban a csapatok még hetekkel ezelőtt útra küldte felszerelésének egy részét Ausztrália felé, így a késések még a Forma-1-nek is okoztak fennakadást. Három csapat felszerelése is azon a teherhajón volt, aminek esetében 42 napos úttal számoltak, de időközben több mint egy hetet csúszott a szállítmány.

Hogy elkerüljék a további csúszást, a sorozat logisztikai partnere, a DHL lépett közbe, és küldött egy teherszállító repülőgépet Szingapúrba. A „mentőakciót” személyesen a cég motorsport-logisztikai alelnöke, Paul Fowler felügyelte, hogy biztosan megérkezzen Melbourne-be a késésben lévő rakomány. A beavatkozásnak köszönhetően hétfőn reggel minden F1-es csapat felszerelése az Ausztrál Nagydíj helyszínén volt már.

Fowler elmondása szerint a koronavírus, majd a háború hatására jelentősen emelkedtek a szállítmányozási költségek. „Jelenleg licitháború zajlik. Korábban Európából Ázsiába, majd vissza Európába 900 dollárért lehetett eljuttatni egy konténert. Ez most 20 ezerbe kerül” – magyarázta. Mostani árfolyamon számolva ez azt jelenti, hogy ennek költsége körülbelül 300 ezerről közel 7 millió forintra ugrott két év alatt.

A DHL-féle mentőakció sikerességének azért is van különös jelentősége, mert a MotoGP múlt heti Argentin Nagydíjon törölni kellett a pénteki napot, mivel több csapat felszerelése is késve érkezett. A Forma-1-ben sem a mostani volt az első logisztikai fennakadás a közelmúltban: ahogyan arról korábban beszámoltunk, a Haas késte le a bahreini előszezoni tesztet egy repülőgép meghibásodása miatt.

Forrás: Motorsport.com