2024.07.22.

Belenyúltak az osztrák pályába, de a Forma-1 nem fogja használni az új sikánt

Fotó: Red Bull Ring / Red Bull Content Pool

Alternatív vonalvezetéssel bővült a Forma-1-es Osztrák Nagydíjnak is otthont adó Red Bull Ring az elmúlt hónapokban. Az új részt azonban a száguldó cirkusz mezőnye nem használja majd.

A holtszezon folyamán részben átalakult a Red Bull Ring – még 2021 novemberében kezdték meg a munkálatokat a FIM, a Dorna és az FIA közreműködésével. Ezek végeztével az 1-es és a 3-as kanyar közötti gyors részt immár egy sikán töri meg, a Forma-1 azonban továbbra is az elmúlt években használt nyomvonalon fog versenyezni.

A pálya tervezője, Hermann Tilke által vezetett átalakítás ugyanis elsősorban a gyorsaságimotoros-világbajnokság (MotoGP) miatt vált szükségessé az elmúlt évek biztonsági aggályai nyomán. Azzal, hogy ezt még márciusban befejezték, a MotoGP-ben és más kétkerekű sorozatokban már az új vonalvezetést fogják használni. Az osztrák pálya közleményéből kiderült, mintegy 15 verzió merült fel az emelkedő szakasz biztonságosabbá tételére.

„Az F1-es projekttel indult minden, azóta folyamatosan kisebb-nagyobb változásokkal terveztük újra a Red Bull Ringet” – nyilatkozta Tilke. Hozzátette: a most beiktatott jobb-bal kanyarkombinációval a MotoGP igényeinek is sikerült megfelelni úgy, hogy az eredeti nyomvonal érintetlen maradt. „A tervezés igazi kihívás volt, különösen a terület földrajza miatt” – jegyezte meg.

A sikán miatt újra kellett tervezni a bukóteret és más biztonsági létesítményeket is. Az újítástól a fokozott biztonság mellett izgalmasabb MotoGP-versenyeket és több előzést remélnek. A MotoGP augusztus 21-én fog versenyezni Ausztriában, míg a Forma-1-es nagydíjnak már július 10-én otthont ad a pálya.