2024.05.19.

Megütötte a jackpotot a Forma-1, 2023-ban visszatér Las Vegasba

Fotó: Getty Images / Red Bull Content Pool

Jövőre már három amerikai helyszín is szerepelni fog a Forma-1-es versenynaptárban, miután újra futamot rendeznek Las Vegasban. A visszatérés ráadásul igen rendhagyó, mivel helyi idő szerint szombat esti futammal terveznek.

Magyar idő szerint a csütörtök hajnali órákban megerősítették az elmúlt hetekben keringő pletykákat, miszerint 2023-tól újra Forma-1-es futamnak ad otthont Las Vegas. Nevada állam legnépesebb 1981-ben és 1982-ben már rendeztek futamot, visszatérésével viszont három amerikai helyszín is helyet kap a versenynaptárban, Austin és az idén májusban csatlakozó Miami mellett.

A 14 kanyarból álló, 6,12 kilométeres vonalvezetést a négy évtizeddel ezelőttiekkel ellentétben nem egy parkolóban, hanem híres szállodák, kaszinók előtt és a legendás Las Vegas Strip érintésével alakítják ki. A nyomvonalban található egy több mint 2 kilométeres egyenes, melyben a jelenlegi adatok alapján a 340 km/órát is meghaladhatja a csúcssebesség.

Összesen három hosszabb egyenes, egy gyorsabb, kanyargós rész, valamint egy sikán alkotja a pályát. Azt is tudni lehet, helyi idő szerint szombat este kerül sor az 50 körös futamra. Ez a magyar nézőknek kevésbé kedvező hír, mivel a hétórás időeltolódás miatt idehaza vasárnap hajnalban láthatják a futamot. Egyelőre nem derült ki, pontosan mikor tér vissza Las Vegasba a Forma-1, de az eddigi információk alapján ez novemberben történhet meg.

Las Vegas az első milliárdos üzlet?

A Daily Mail értesülései szerint ezzel a bejelentéssel a Forma-1 megütötte a Jackpotot, mivel

tízéves szerződést kötöttek Las Vegasszal, versenyenként 131,36 millió dollárért. Vagyis a Forma-1-nek egy 1,31 milliárd dolláros, átszámítva közel 435 milliárd forintos üzletet sikerült nyélbe ütnie.

Amennyiben ez tényleg így van, a Las Vegas-i Nagydíj lesz a Forma-1 valaha volt legjövedelmezőbb eseménye.

Tovább terjeszkedhet Amerikában a Forma-1

A RacingNews365.com megtudta, hogy a jogtulajdonos Liberty Media négy amerikai futamot is szívesen látna az F1-es versenynaptárban. A tervek alapján még egy futam jöhet szóba a déli parton, így Long Beach is újra képbe kerülhet, ahol 1976 és 1983 között versenyzett a királykategória.

A lap arra emlékeztet, utoljára 1982-ben rendeztek egy éven belül három amerikai futamot. Akkor Las Vegas és Long Beach mellett Detroit volt a harmadik helyszín.

1 thought on “Megütötte a jackpotot a Forma-1, 2023-ban visszatér Las Vegasba

Comments are closed.