2024.05.19.

Öngyilkos lett az FIA korábbi elnöke

Fotó: Zak Mauger / LAT Images / FIA Formula 2

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) élén összesen 16 évet töltött Max Mosley tavaly májusi haláláról kiderült, hogy a korábbi elnök fejbe lőtte magát.

Megrázó részletekre derült fény egy keddi meghallgatás során Max Mosley tavaly májusi halálával kapcsolatban. A korábbi FIA-elnök ugyanis öngyilkos lett, miután megtudta, hogy rákbetegsége miatt már csak hetei vannak hátra – írja a Sky Sports. A westminsteri halottkém jelentése szerint a halál okaként a lőtt sebet rögzítette, hozzátéve, hogy halálos betegsége is közrejátszott az öngyilkosságban.

A rendőrségi nyomozás fény derített arra, hogy végzetes döntése előtt Mosley azt közölte az asszisztensével. Más források, mint például a Telex által szemlézett Independent, arról számoltak be, hogy Mosley hálószobájának ajtajára függesztett ki egy „ne gyere be, hívd a rendőrséget” feliratú cetlit, amire másnap a házvezetője bukkant rá. A hatóságok ezek után fejbe lőve találták meg az exsportigazgatót londoni otthonában, mellette pedig egy pisztolyt és egy búcsúlevél volt. Fel sem merült az idegenkezűség gyanúja a 81 évesen elhunyt férfi halálával összefüggésben.

Tavalyi halálakor megírtuk, Mosley 1993-tól 2009 végéig irányította az FIA-t, a következő ciklusra viszont nem választották meg, mert 2008-ban összefüggésbe hozták egy szexbotránnyal. Közel két évtizedes sportpolitikai pályafutásának legnagyobb érdemei közé tartozik, hogy nagyban hozzájárult a Forma-1 biztonságosabbá tételéhez.