2024.05.19.

Balhé, bokszutcai dráma és új éllovas a Forma-2-ben

Fotó: Clive Rose / Getty Images (Formula Motorsport Ltd.)

A Forma-2 szaúd-arábiai hétvégéjén harmadik helyének és a főfutamon aratott győzelmének köszönhetően Felipe Drugovich állt a tabella élére. A brazil pilóta sikerében közrejátszott, hogy Liam Lawson csapata hibájából nullázott vasárnap.

Foghíjas létszámmal állt fel a Forma-2 mezőnye már a szombati sprintfutam rajtrácsára is, mivel Cem Bölükbaşı nem vehetett részt a hétvége folytatásában pénteki balesetét követően.

Három biztonsági autó és egy elszalasztott lehetőség

Döcögősen indult a verseny, amit jól mutat, hogy a 20-ból mindössze 7 kört bonyolítottak le biztonsági autó nélkül. A három fázisból az elsőt Amaury Cordeel már a második körben előidézte balesetével. A belga pilóta műszaki mentését követő újraindításánál jött az újabb karambol: Jack Doohan hátulról felöklelte Logan Sargeantet, ami mindkettejüknek a futam végét jelentette.

Ezzel együtt az élen álló Dennis Hauger futama is drámai fordulatot vett, a norvég ugyanis elesett potenciálisan első F2-es sikerétől. Először azt kommunikálták, hogy a mezőny a bokszutcán át hajt keresztül, ám mivel a baleset pont előtte történt, lezárták a bejáratot.

Hauger kiesésével Calan Williams került az élre, de az ausztrál nem tudta sokáig tartani a pozícióját. Az őt üldöző Jake Hughes és Liam Lawson is megelőzte a Trident pilótája mellett, majd a Red Bull új-zélandi neveltje az élre tört. Marcus Armstrong megpördülése és lefulladása miatt harmadjára is pályára hajtott a biztonsági autó, ami ismételten összerázta a mezőnyt.

Az utolsó körre lengették meg a zöld zászlókat, de Lawson győzelmét már nem fenyegette veszély, így másodjára győzött az F2-ben. Mögötte akadémistatársa, Jüri Vips ért célba másodikként, miután a hajrában megelőzte Hughes-t. A Van Amersfoort Racing brit pilótája azonban a harmadik helyet sem tarthatta meg: kizárták a mezőny körelnökét, miután a padlólemezhez fogott kopólemezt a megengedettnél vékonyabbnak találták.

Hughes kizárásával a pole pozíciós Felipe Drugovich örökölte meg a harmadik helyet. A pontszerzők között zárt még Williams, Richard Verschoor, Ivasza Ajumu, Jehan Daruvala és Szató Marino is. Ezt a névsort egy időbüntetés is alakította: Ralph Boschung idejéhez 20 másodpercet írtak hozzá, amiért nem megfelelően foglalta el a rajtpozícióját.

A sprintverseny végeredménye (az első nyolc sorrendje):

Brazil rajt-cél siker a főfutamon

A vasárnapi főfutamnak Drugovich vághatott neki az élről, és az amúgy biztonsági autós fázisoktól mentes versenyen rajt-cél sikert aratott a brazil, megtörve a 2020 novembere óta húzódó nyeretlenségi sorozatát. Verschoor futott be a második helyen, míg a harmadik helyre a 14. rajtkockából felzárkózó Daruvala ért oda.

A 27 körös viadal nagy vesztese Liam Lawson volt, akinek a bal első kerekét nem rögzítette megfelelően a Carlin. Nagyjából ezzel párhuzamosan Théo Pourchaire versenye is véget ért – a franciának ismételten műszaki hiba tett keresztbe, ami miatt a bokszba hajtott.

A dobogósok mögé Hughes zárkózott fel negyediknek, megelőzve Armstrongot, míg Hauger egy alternatív stratégiának köszönhetően megszerezte első pontjait. Hatodik lett a norvég, Ivasza, Roy Nissany, az utolsó helyről előretörő Jack Doohan és Vips előtt.

A főfutam végeredménye (az első tíz sorrendje):

Győzelmének köszönhetően Drugovich átvette a vezetést az összetettben, de Lawson kiesése dacára is a második helyről, 11 pontos hátrányban várja a folytatást. A Forma-2 idei szezonja az Emilia-romagnai Nagydíj hétvégéjén, április 22-e és 24-e között folytatódik.

Az egyéni bajnokság állása (4/26 futam után):

  1. Felipe Drugovich (brazil, MP Motorsport) 45 pont
  2. Liam Lawson (új-zélandi, Carlin) 34 pont
  3. Richard Verschoor (holland, Trident) 32 pont
  4. Jüri Vips (észt, Hitech Grand Prix) 28 pont
  5. Théo Pourchaire (francia, ART Grand Prix) 25 pont

A csapatbajnokság állása (4/26 futam után):

  1. Hitech Grand Prix 48 pont
  2. MP Motorsport 45 pont
  3. Carlin 43 pont
  4. Trident 37 pont
  5. Prema Racing 33 pont