2024.05.19.

Schumachert kiengedték a kórházból, de nem indul a versenyen

Fotó: Andy Hone / LAT Images (Haas F1 Team)

Sérülés nélkül megúszta borzasztó balesetét a Forma-1-es Szaúd-arábiai Nagydíj időmérő edzésén Mick Schumacher. Az éjszaka folyamán már a közösségi oldalain jelentkezett be.

Még öt perc volt hátra a Q2-ből, amikor ismét meg kellett lengetni a piros zászlókat a Forma-1-es Szaúd-arábiai Nagydíj kvalifikációján, miután Mick Schumacher óriásit bukott a 10-es kanyarban. A Haas német pilótája 272 km/órás sebességnél csapódott a betonfalnak, aminek következtében az autója ripityára tört.

Egy ideig semmit sem lehetett tudni Schumacherről, a balesetet sem játszottak vissza. Végül kiderült, hogy jól van, de elővigyázatosságból mentőhelikopterrel szállították kórházba. A további kivizsgálások során bebizonyosodott, hogy csodával határos módon tényleg nem sérült meg a 23 éves versenyző.

A Haas azonban még szombat este bejelentette, hogy Schumacher nem áll rajthoz a vasárnapi Szaúd-arábiai Nagydíjon.

Közleményében a csapat leszögezte, csak Kevin Magnussent indítja a futamon, vagyis üresen marad a 47-es rajtszámú Haas-Ferrari. Tartalékversenyzőjét, Pietro Fittipaldit egyébként is csak külön engedéllyel vethette volna be a csapat, mivel a brazil nem vett részt az időmérőn sem.

„Eseménydús nap volt számunkra, de a legjobb, ami történt, hogy Mick látszólag nem sérült meg”nyilatkozta még az időmérő leintése után Günther Steiner, a Haas csapatfőnöke.

Schumacher is üzent

Közép-európai idő szerint már az éjszakai órákban közösségi oldalain adta hírül Mick Schumacher, hogy nincs semmi baj, egyúttal köszöni a kedves üzeneteket. Bejegyzésében hozzátette, nagyszerűnek érezte a VF-22-t, és „erősebben fogunk visszatérni”.

Schumacher visszalép(tet)ésével tehát 19 autóval rajtol majd el a Szaúd-arábiai Nagydíj, melynek rajtsorrendjét büntetés is befolyásolta. Daniel Ricciardo ugyanis még a Q1-ben feltartotta Esteban Ocont, emiatt a McLaren ausztrálját a 12.-ből a 14. rajtkockába sorolták vissza – kapott egy 10 ezer dolláros pénzbírságot is. Schumacher várhatóan a két hét múlva esedékes Ausztrál Nagydíjon tér majd vissza.

Így fest a Szaúd-arábiai Nagydíj előzetes rajtsorrendje Ricciardo büntetése után:

Az időmérő edzés részleteiről itt írtunk részletesen: