2024.05.19.

Piros zászlók tömkelege után brazil pole az F2-esek szaúdi időmérőjén

Fotó: Clive Rose / Getty Images (Formula Motorsport Ltd.)

Felipe Drugovich nyerte a Forma-2 háromszor is félbeszakított kvalifikációját Szaúd-Arábiában, miközben a bajnokságban vezető Théo Pourchaire motorhiba miatt még csak mért kört sem futott.

A Forma-1-hez hasonlóan a Forma-2 idénye is szünet nélkül folytatódik a hétvégén Szaúd-Arábiában. Már a kora délutáni órákban rendezett szabadedzésen előkerültek a piros zászlók a várakozásoknak megfelelően. Az első megszakítást Cem Bölükbaşı balesete idézte elő, aki mindössze öt perc után a falnak csapódott a Van Amersfoort Racing autójával.

Ezt követően is csak néhány percig tartózkodhattak a pályán a versenyzők, mivel a szűk utcai pálya Théo Pourchaire-rel is kibabrált. A Sauber-akadémista a 22-es kanyar kijáratán törte össze az ART Grand Prix versenygépét.

Pourchaire balesete után viszont már nem indították újra az edzést, így az Felipe Drugovich elsőségével zárult. Az MP Motorsport brazil versenyzője 1:44.100-as körrel végzett az élen, kereken másfél tizedmásodperccel megelőzve a Red Bull-junior Liam Lawsont. A harmadik a Hitech Grand Prix új-zélandija, Marcus Armstrong lett.

Káosz az időmérőn is

Habár a szabadedzéseken történt balesetekben egyik versenyző sem sérült meg, elővigyázatosságból kórházba szállították Bölükbaşıt, aki így nem tudott részt venni az időmérőn.

Piros zászlókból a fél órás kvalifikáción sem volt hiány, az első megszakítás Pourchaire nevéhez volt köthető, aki műszaki hiba miatt kénytelen volt félrehúzódni a pályán. Ekkor Jake Hughes állt az élen, de a következő piros zászlóra sem kellett sokat várni: Logan Sargeant csapta nagyon csúnyán a falnak a Carlint. Az amerikai versenyző szerencsére épségben kiszállt a roncsból, de hosszú percekig tartott, mire összetakarították a törmelékeket.

https://twitter.com/Mr_Matthew_/status/1507387509818511377

A következő újraindítást követően Armstrong tört az élre 1:41.050-nel, miközben Ralph Boschungnak egymás után két próbálkozásába rondítottak bele. A Campos Racing svájcija ugyanis kis híján összeakadt a figyelmetlen Frederik Vestivel az utolsó kanyarban, ennek ellenére mindössze 7 ezredmásodperces lemaradással bejött másodiknak.

Öt perccel a vége előtt azonban harmadjára is meglengették a piros zászlókat, de mint kiderült, egy téves üzenet miatt, mivel valójában Vesti nem állt meg a pályán. Csakhogy a protokoll miatt pályára kellett gördülnie az orvosi autónak, utána folytatódhatott a kvalifikáció – már amennyi maradt belőle. A pole-t Drugovich szerezte meg, mert többeknek már nem volt lehetőségük javítani. A brazil 1:40.422-es idejét érdemben megközelíteni sem tudták, a második helyezett Richard Verschoor is több mint két tizedmásodperccel elmaradt tőle. A harmadik helyre Jack Doohan ért oda, így Armstrong és Boschung kettőse a negyedik, illetve az ötödik pozícióba szorult vissza.

A hétvégi program a sprintversennyel folytatódik majd, amit Hughes kezdhet az élről tizedik helye révén, mellőle Jüri Vips rajtolhat. Az első futam szombaton 13:30-kor rajtol, amit az M4 Sporton követhetünk élőben.

Az időmérő edzés végeredménye (az első tíz helyzett sorrendje):

1 thought on “Piros zászlók tömkelege után brazil pole az F2-esek szaúdi időmérőjén

Comments are closed.