2024.05.19.

30 Forma-1-es futam is lehet egy szezonban

Fotó: Getty Images / Red Bull Content Pool

Földrajzi értelemben tovább terjeszkedhet a Forma-1, a bajnokság vezérigazgatója szerint az sem kizárt, hogy 30 futam lesz egy évben. Ennek ellenére a jelenlegi helyszínek közül több is kieshet a versenynaptárból.

23 – illetve az Orosz Nagydíj törlésével jelen állás szerint 22 – versenyből áll a Forma-1 2022-es idénye, miközben a Concorde-szerződés értelmében egy évben legfeljebb 24 nagydíjat rendezhetnek. A paktumot még 2020 nyarán írták alá, és egészen 2025 végéig érvényes, így a közeljövőben ebben nem várható változás.

A hosszabb távú jövőre előretekintve viszont Stefano Domenicali, a bajnokság elnök-vezérigazgatója kijelentette, hogy a későbbiekben akár a 30 futamosra is bővülhet a versenynaptár. „Úgy gondolom, lenne lehetőség 24 futamot rendezni” – mondta a Sky Sports F1-nek, szavait a RacingNews365.com idézi.

Ugyanakkor a sportág első számú ember látja, hogy a csapatok utazó személyzetének már a mostani menetrend is megterhelő, így ezt a problémát is megvizsgálni. „Azt mondanám, akár 30 futam is lehetne, ha azt nézzük, mekkora az érdeklődés világszerte” – tette hozzá Domenicali. „Rajtunk múlik, hogy megpróbáljuk megtalálni a megfelelő egyensúlyt, figyelembe véve, mik azok a helyszínek, melyek vendégül látnák az F1-et, és mik azok a történelmi értékek, amiknek a naptárban van a helyük.”

Idén új helyszín a versenynaptárban Miami, ahol májusban fog versenyezni a mezőny, de jövőre akár három nagydíjnak is otthont adhat az Egyesült Államok. Pletykák szerint Las Vegas 2023-ban újra a Forma-1-es naptár része lehet, amire eddig korábban kétszer – 1981-ben és 1982-ben – volt példa.

Afrikába is elmehet a Forma-1, klasszikus helyszínek lehetnek veszélyben

Jövőre várhatóan visszatér a Kínai Nagydíj is, amit a koronavírus-járvány miatt legutóbb három éve rendezhettek meg, de Domenicali megerősítette, Afrikában is figyelemre méltó növekedést könyvelt el a Forma-1. Hozzá kell tenni, jelenleg egy pálya sincs a kontinensen, ami megfelelne a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) legmagasabb, 1-es besorolású kritériumainak. Ettől függetlenül nem zárnák ki Kyalami visszatérését, ahová 1993-ig éves szinten visszatért a bajnokság.

„Úgy gondolom, Amerikán és Kínán kívül hamarosan Afrikában is lesz lehetőség versenyezni” – mondta az elnök-vezérigazgató. „Nagy az érdeklődés arrafelé, emellett egy olyan terület, ami eddig hiányzott a naptárunk földrajzából.”

Ezzel párhuzamosan azonban a versenynaptár több, klasszikusan tartott állomása kerülhet veszélybe. Többek között a Francia, a Mexikóvárosi és az Osztrák Nagydíj szerződése is lejár idén, de utóbbi esetben a megállapodásban szerepel egy kétéves opció is.

1 thought on “30 Forma-1-es futam is lehet egy szezonban

Comments are closed.