2024.05.19.

A leintés után bukta el a győzelmet az F3-as újonc

Fotó: Prema Racing

A pályán ugyan Oliver Bearmant intették le elsőként a Forma-3-asok bahreini sprintversenyén, a brit Ferrari-akadémista azonban sokáig nem örülhetett a győzelemnek: a leintés után pályaelhagyás miatt időbüntetést kapott, így elveszítette az első helyet.

A pénteki időmérő edzés után – ahogyan arra számítani lehetett – változott az eredmény, Kush Mainit ugyanis kizárták, amiért kihagyta a leintést követő mérlegelést. Az MP Motorsport pilótája ennek következtében csak a bokszutcából eredhetett a mezőny után.

A piros lámpák kialvását követően a pole pozícióból induló Zak O’Sullivan beragadt, de valahogy megőrizte a vezetést a Ferrari-junior Oliver Bearmannel szemben. Miközben a Williams akadémistája minimális előnyre tett szert az élen, a középmezőnyben folyamatosak voltak a helyezkedések. Ezek vesztese volt Roman Stanĕk, aki defektet kapott a Tridenttel, így a cseh versenyző számára lényegében véget ért a verseny – mint kiderült, a pénteken leggyorsabb Franco Colapintóval ütközött a rajt után.

Kisvártatva a pontszerző helyeken is felpörögtek az események: az ötödik kör elején a nyolcadik helyért harcolva ütközött az ART Grand Prix két versenyzője, aminek eredményeként Victor Martins defektes jobb hátsó gumival, Grégoire Saucy pedig első szárny nélkül evickélt vissza a boxutcába. Helycsere történt az élen is: a 4-es kanyarnál Bearman átvette a vezetést, így a williamses kötődésű Carlin-versenyző visszaszorult a második pozícióba.

Bearman a verseny második felében faképnél hagyta az üldözőbolyt, legfőképp O’Sullivant, akinek a nyakára megérkezett a barbadosi Zane Maloney. Öt körrel a vége előtt Maloney előre is lépett a második helyre, majd húzta magával a Red Bull-junior Isack Hadjart (Hitech Grand Prix), így másodpercek alatt két pozíciót bukott O’Sullivan. A következő körben azonban Maloney és Hadjar is helyet cserélt.

Úgy tűnt, hogy Bearman győzelmét már semmi sem veszélyeztetheti, de a leintés megbüntették a Prema pilótáját, aki a plusz öt másodperccel a második helyre csúszott vissza. Az olasz csapatnál láthatóan nagy volt az értetlenkedés, így vagy nem értesültek időben arról, hogy a brit a megengedettnél többször hagyta el a pályát, vagy későn vették észre.

Mindenesetre így a Ferrarié helyett a Red Bull pilótaneveldéje örülhetett, mert bár egyetlen méterig sem vezette a futamot, Hadjar lett a győztes, a dobogó pedig Bearman mellett az utolsó körökben okosan felzárkózó Alekszandr Szmoljarral (MP Motorsport) lett teljes. Mögöttük Maloney és a 13. helyről felkapaszkodó Arthur Leclerc (Prema) értek célba – kettejük között mindössze 15 ezredmásodperc döntött –, az élről induló O’Sullivant végül hatodikként intették le.

A pontszerzők névsora Caio Collettel (MP Motorsport), Kaylen Frederickkel (Hitech Grand Prix), Juan Manuel Correával (ART Grand Prix) és David Vidalesszel (Campos Racing) egészült ki. Tóth László a 21. helyen fejezte be a versenyt, de a leintés után a Charouz Racing System magyar pilótájának idejéhez is hozzáírták öt másodpercet, így végül 23.-ként rangsorolták.

A legkisebb kategória a hétvégén már csak egyszer lép pályára: az F3-asok főfutama vasárnap reggel 9:45-kor kezdődik magyar idő szerint, az eseményeket az M4 Sporton közvetítik élőben.

A sprintfutam végeredménye (az első tíz sorrendje):

  1. Isack Hadjar (francia, Hitech Grand Prix)
  2. Oliver Bearman (brit, Prema Racing) +1,5 másodperc hátrány
  3. Alekszandr Szmoljar (orosz, MP Motorsport) +3,5 mp. h.
  4. Zane Maloney (barbadosi, Trident) +5,6 mp. h.
  5. Arthur Leclerc (monacói, Prema Racing) +5,6 mp. h.
  6. Zak O’Sullivan (brit, Carlin) +8,8 mp. h.
  7. Caio Collet (brazil, MP Motorsport) +9,1 mp. h.
  8. Kaylen Frederick (amerikai-német, Hitech Grand Prix) +11,4 mp. h.
  9. Juan Manuel Correa (ecuadori-amerikai, ART Grand Prix) +12,1 mp. h.
  10. David Vidales (spanyol, Campos Racing) +19,1 mp. h.

1 thought on “A leintés után bukta el a győzelmet az F3-as újonc

Comments are closed.