2024.07.25.

Szintén egy újonc szerezte az év első F2-es pole-ját

Fotó: Getty Images / Formula Motorsport Ltd.

Az ötszörös MotoGP-világbajnok Mick Doohan fia, Jack Doohan szerezte meg a pole pozíciót a Forma-2-esek bahreini időmérő edzésén.

Egyetlen perc sem telt a fél órából, amikor máris piros zászlóval kellett félbeszakítani az F2-es kvalifikációt Bahreinben, miután a Red Bull támogatását élvező Ivasza Ajumu a sóderágyba csúszott a DAMS autójával.

Amint meglengették a zöld zászlókat, óriási kört rakott össze Jack Doohan, akinek az idei első teljes éve a sorozatban (tavaly az utolsó három versenyhétvégén indult) – az ausztrál elsőségét utána senki sem veszélyeztette. A Virtuosi Racing Alpine-akadémistája 1:40.542-es idővel szerezte pályafutása első pole-ját, amivel vasárnap nemcsak az élről rajtolhat, de két ponttal rögtön fel is iratkozott a bajnoki tabellára.

Doohan mögött közel másfél tizedmásodperces lemaradásban a Sauber neveltje, Théo Pourchaire (ART Grand Prix) lett a második, míg a második rajtsoron Jüri Vips (Hitech Grand Prix) és az újonc Logan Sargeant (Carlin) osztozhatnak. Mögöttük a mezőny legtapasztaltabb versenyzője, Ralph Boschung végzett ötödikként, megelőzve Liam Lawsont (Carlin) – Vipsszel és az új-zélandi pilótával a Red Bull tehetséggondozója két pártfogoltjával képviseltette így magát a legjobb hat között.

Vipsnek pedig igen meredek helyzetben is volt része az időmérő folyamán, ugyanis miközben gyors körön, nem vette észre őt a regnáló F3-as bajnok Dennis Hauger, aminek eredményeként kis híján összeakadtak a boxutca bejáratánál. A Prema norvég pilótája egyébként sem zárt jó napot: mindössze a 15. lett, míg csapattársa, az indiai Jehan Daruvala a hetedik legjobb időt autózta.

A szombati sprintfutamra Felipe Drugovich szerezte meg a fordított rajtrácsos pole-t. Az MP Motorsport brazil pilótája mellől a tridentes Richard Verschoor, mögülük pedig Jake Hughes (Van Amersfoort Racing) és Daruvala rajtolhatnak. A futamot magyar idő szerint 17:40-től rendezik, azonban az M4 Sport csak a késő esti órákban, felvételről tűzi műsorra.

Az időmérő edzés végeredmény (az első tíz sorrendje):