2024.07.22.

Újoncé a pole az F3-as szezonnyitón

Fotó: Getty Images / Formula Motorsport Ltd.

A mezőnyben a HWA helyét átvevő Van Amersfoort Racing újonc versenyzője, Franco Colapinto volt a leggyorsabb a Forma-3-asok bahreini időmérő edzésén. Új csapatával Tóth László a mezőny végéről rajtolhat majd.

Nemcsak a Forma-1, hanem a két utánpótlás-sorozat, a Forma-2 és a Forma-3 mezőnye is ellátogatott Bahreinbe a hétvégén, utóbbi széria időmérő edzését még a királykategória első szabadedzése után megrendezték. Hatalmas volt ugyan a tülekedés a pályán az utolsó percekben, többen mégis tudtak javítani, a pole pozíciót pedig az újonc Franco Colapinto szerezte meg, méghozzá annak a Van Amersfoort Racingnek a színeiben, mely új csapatként mutatkozik be idén mindkét alsóbb sorozatban, a HWA helyébe lépve a mezőnyben.

Colapinto 1:46.249-es idejével viszont mindössze 65 ezredmásodperccel előzte meg Roman Staneket, a regnáló csapatbajnok Trident cseh pilótáját, aki az élen zárta a péntek délelőtti szabadedzést. A harmadik helyre Kush Maini, az MP Motorsport indiai újonca ért oda, mögé az ART Grand Prix triója sorakozott fel Grégoire Saucy, Victor Martins és Juan Manuel Correa sorrendben – az első tíz sorrendje pedig Zane Maloney-val (Trident), Alekszandr Szmoljarral (MP Motorsport), Isack Hadjarral (Hitech Grand Prix) és David Vidalesszel (Campos Racing) egészült ki.

Az eredmény azonban még változhat, Mainit ugyanis vizsgálják, amiért kihagyta a leintés utáni mérlegelést.

A szabályváltozások értelmében a Forma-2 és a Forma-3 is visszatér a korábbi lebonyolítási formához, így Colapinto a vasárnapi főfutamot várhatja majd az élről, míg tizenkettedik helyének köszönhetően a szombati sprintversenyen a Williams akadémistája, Zak O’Sullivan indulhat az első rajtkockából – a magyar idő szerint 10:45-kor rajtoló viadalon a Carlin pilótája mellől a premás Oliver Bearman rugaszkodhat el.

A mezőny egyetlen magyar versenyzője, Tóth László a 30. időt autózta a kvalifikáción, így mindkét futamnak a mezőny végéről vághat neki – a 21 éves pilóta idén már a cseh Charouz Racing System színeiben versenyez. Az F3-asok küzdelmeit az M4 Sport közvetíti élőben.

Az időmérő edzés végeredménye (az első tíz sorrendje):