2024.07.25.

Öveket bekapcsolni! – bemutatták Szujó Zoltán Forma-1-es könyvét

Fotó: Kováts Olivér / Braking News Motorsport

A Forma-1-ben eltöltött majdnem két évtized után Szujó Zoltán a média új műfajában, a könyvkiadásban próbálta ki magát. Az Öveket bekapcsolni! – Történetek a boxutcából a Libri egyik budapesti könyvesboltjában, az Allee-ban mutatkozott be – több tucatnyi kíváncsi rajongó mellett a sajtó képviselői is jelen voltak, köztük a Braking News Motorsport is.

Sokakat ösztönzött önelemzésre, illetve új dolgok kipróbálására a koronavírus-járvány két évvel ezelőtti megjelenése. Nem volt ez másképp Szujó Zoltán esetében sem, aki ekkor vágott bele könyvébe, melyben a Forma-1-ben, illetve annak közelében eltöltött 18 évét összegezte – ez idő alatt az RTL Klub és az MTVA száguldó riportereként, majd utóbbi vezető kommentátoraként vált meghatározóvá a hazai F1-es közvéleményben. Így született meg az Öveket bekapcsolni! – Történetek a boxutcából c. kötet, mely 208 oldalon keresztül kalauzolja az érdeklődőket a királykategória csillogó kulisszái mögé.

Szujó bevallotta, rég izgult ennyire, mint a könyvbemutatóján. Fotó: Kováts Olivér / Braking News Motorsport

A kötetet Szujó mutatta be a budapesti Allee Bevásárlóközpontban, az eseményen pedig a Braking News Motorsport is részt vett. A közismert sportriporter, aki manapság tanácsadóként, illetve sportdiplomáciai oldalról maradt közel az autósporthoz, nem önéletrajzként hivatkozik a műre, hanem elmondása szerint az általa átélt élményeit összegezte benne. Elmondása szerint már az első oldalakon mély vízbe ugrott, ugyanis azt elevenítette fel, hogyan távozott az M4 Sporttól 2019 májusában, ugyanakkor korábbi munkaadójára nézve igyekezett korrekt maradni – ami logikus is, tekintve, hogy 2020 januárjában annak reggeli sporthíradójában kért nyilvánosan elnézést a csatornától.

A könyvnek közel két évtized tapasztalatán, illetve a három évvel ezelőtti történéseken túl sok más érdekessége akad, például az, hogy a Forma-1 korábbi irányítója, Bernie Ecclestone írta az előszót. A 90 éves üzletember az előszóban rögtön említést tett arról is, hogy annak idején több magyar munkatárs, köztük a szerdai eseményt moderáló Sebestyén Balázs, valamint Palik László segítségével megtréfálta Szujót a Kész átverés c. műsorban. A Rádió 1 jelenlegi reggeli műsorvezetője beismerte, azóta is bánja, mit tett kollégájával és jóbarátjával a 2007-es Magyar Nagydíj hétvégéje előtt. „Embert nem láttam még annyira szenvedni, mint amikor szegény Zolinak levetették a belépőt a nyakából” – elevenítette fel Sebestyén.

Ecclestone-hoz elektronikus úton jutott el Szujó, majd személyesen ő hívta fel a korábbi F1-es kommentátort azzal, hogy nagyon szívesen elvállalja az előszó megírását – szerinte ennek „egyenes következménye” volt a korábbi átverés. „Azt mondta, örömmel ír egy előszót. Kevés ilyet csinál egyébként, szóval ez tényleg egy olyan elismerése annak a 18 évnek, amire büszke vagyok, és nagyon zavarba ejtő az ő hozzáállása is” – tette hozzá Szujó, aki elárulta azt is, hogy épp szülővárosa felé tartott, amikor a bajnokság korábbi vezetője közölte el vele, hogy elfogadja a felkérést.

Végül – akkori úgymond fogadalmával ellentétben – nem a kerítés másik oldalán, az utcán kellett forgatnia az anyagait, így ebben a könyvben el tudta mesélni, hogyan került egyre közelebb a száguldó cirkuszhoz. „Az első három év nekem az utazások során arra ment el, hogy ne tarkókat és hátakat és lássak” – jegyezte meg a 44 éves szakember, hozzáfűzve, volt, hogy Monacóban 60 újságíró és riporter állta körbe Michael Schumachert, aki nyilván csak egyszer nyilatkozott, majd az évek előrehaladtával egerészte magát előrébb a harmadik, illetve negyedik sorból. „Borzasztóan zárt világ egyébként, nagyon érdekes a Forma-1 ilyen szempontból” – utalt a Forma-1 exkluzivitására. Szerinte ugyanakkor a Liberty Media hatalomátvételével picit nyitottabbá vált a sorozat, ugyanakkor a Netflix Drive to Survive c. sorozatával szemben némi kritikát fogalmazott meg: úgy látja, megírttá vált a történet, rengeteg a forgatókönyv, éppen ezek miatt inkább a rétegközönséghez szól, de ennek ellenére fanasztikusnak tartja még a negyedik évadot is.

A könyv szerkesztésében a műfajban rutinos Méhes Károly segített Szujó Zoltánnak. Fotó: Kováts Olivér / Braking News Motorsport

A rengeteg élmény, emlék rendszerezésében Méhes Károly, több nagysikerű hazai F1-es könyv szerző volt Szujó segítségére, és ugyan egy-két történet kimaradt a könyvből, földrajzi felosztás alapján építették fel a könyv struktúráját. „A 40 felett tapasztalható mentális hanyatlás megtette a dolgát” – mondta mosolyogva. Természetesen az sem maradhatott ki belőle, hogyan szerette meg annak idején a Forma-1-et, amiben kulcsszerepe volt megboldogult nagyapjának. Ennek is köszönhető, hogy szülővárosában, Gyomaendrődön került nyomdába az Öveket bekapcsolni! – Történetek a boxutcából – Szujó szavaival élve: egyfajta tisztelgetés a gyerekkora előtt, hiszen iskolás éveiben napi szinten sétált el a Gyomai Kner Nyomda Zrt. mellett.

A könyvbemutató alkalmával a Braking News Motorsport exkluzív interjút készített Szujó Zoltánnal, ami a tervek szerint a napokban jelenik majd meg.

A bemutató helyszínén, a Libri Allee-ban még egy Forma-1-es autót is kiraktak a frissen nyomott Szujó-példányokból. Fotó: Kováts Olivér / Braking News Motorsport

1 thought on “Öveket bekapcsolni! – bemutatták Szujó Zoltán Forma-1-es könyvét

Comments are closed.