2024.05.19.

F2-es csapata is búcsút intett az F1-ből menesztett orosz szponzornak

Fotó: Dutch Photo Agency / Red Bull Content Pool

A Haas Forma-1-es alakulata után a Hitech Grand Prix Forma-2-es csapata is szerződést bontott a részben Dmitrij Mazepin által birtokolt Uralkalival.

Mint arról néhány nappal ezelőtt a Braking News Motorsport beszámolt, az orosz-ukrán konfliktus kirobbanása miatt Nyikita Mazepintől és főszponzorától, az Uralkalitól is megvált a Haas F1-es csapata, de az amerikaiak már a barcelonai tesztsorozat alatt eltávolították autóikról és kamionjaikról az orosz kapcsolatra utaló jeleket.

Alsóbb kategóriákban sem maradt következmények nélkül a háború, ugyanis a minap a Hitech Grand Prix csapata közölte, hogy megszakít minden kapcsolatot az Uralkalival – érdemes megjegyezni, hogy a gárda már a Forma-2-esek múlt heti tesztjén is Uralkali-logók nélküli autóval vett részt. „A Hitech Grand Prix úgy döntött, hogy azonnali hatállyal felbontja az Uralkali szponzori megállapodását. A motorsport-közösség többi tagjához hasonlóan a csapatot is megdöbbentette és elszomorítja Ukrajna inváziója, egyúttal a konfliktus gyors és békés befejezését kívánja” – idézi a csapat közleményét a RaceFans.

Az Uralkalit Nyikita Mazepin édesapja, Dmitrij Mazepin orosz milliárdos irányítja, emellett pedig 20 százalékos részesedéssel rendelkezik a biokémiai vállalatban. Az orosz cég 2018-ban vette át a Hitech Grand Prix többségi tulajdonrészét, ám a háború hatására a múlt héten Oliver Oakes, a csapat alapítója visszaszerezte az irányítást a csapat felett.

2020-ban Nyikita Mazepin is versenyzett a Hitech Grand Prix-vel a Forma-2-ben, ötödik lett az egyéni értékelésben az orosz. Idén Marcus Armstrong és a Red Bull-junior Jüri Vips kettősével indul az alakulat, míg az F3-ban Nazim Azman, Kaylen Frederick és Isack Hadjar hármasát indítja.