2024.05.19.

Hivatalos: Szakított Mazepinnel és az Uralkalival a Haas

Fotó: Carl Bingham / LAT Images (Haas F1 Team)

Szombat délelőtt a Haas Forma-1-es csapata bejelentette, hogy minden orosz kapcsolatát véglegesen megszakítja, így az Uralkaliéval együtt Nyikita Mazepin szerződését is azonnali hatállyal felbontja.

A Forma-1-ben sem maradt következmények nélkül az orosz-ukrán konfliktus, amit jól mutat, hogy a bajnokság vezetése felbontotta szerződését az Orosz Nagydíjjal és a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) döntése értelmében csak bizonyos feltételek mellett indulhatnak nemzetközi sorozatokban. Szombat délelőtt pedig a Haas jelentette be, hogy megszakítja kapcsolatát orosz főszponzorával, az Uralkalival, melynek szponzorfeliratait még a múlt heti, barcelonai tesztek során eltávolították a csapat autóiról és kamionjairól.

Magától értetődő következménye a döntésnek, hogy Nyikita Mazepinnek sincs maradása a csapatnál, az orosz versenyző így mindössze egyetlen év után kiszorul a királykategóriából.

A Haas szűkszavú közleménye nem tett említést Mazepin lehetséges utódairól, de a legvalószínűbb forgatókönyv szerint a csapat tartalékversenyzője, Pietro Fittipaldi veheti át a helyét, aki a 2020-as szezon végén, Romain Grosjean balesetét követően két F1-es futamon is indult az amerikaiak színeiben.