2024.07.22.

Döntött az orosz versenyzők sorsáról az FIA

Fotó: Carl Bingham / LAT Images (Haas F1 Team)

Az oroszországi és fehéroroszországi események törléséről döntött kedd este az FIA Motorsport Világtanács, a két ország versenyzőit azonban nem tiltják el, de bizonyos feltételeknek meg kell felelniük.

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) tavaly decemberben megválasztott elnöke, Mohammed ben Szulajem összehívta a Motorsport Világtanácsot a folyamatban lévő ukrajnai invázió miatt. Kedd esti közleményében a szövetség nyilvánosságra is hozta az ülés eredményeit.

Habár más sportágakat nézve akár reális is lehetett volna, az FIA nem tiltotta el az orosz és fehérorosz versenyzőket a szövetség eseményeitől, azoknak azonban az említett két ország nem adhat otthont. A pilótáknak is el kell fogadniuk, hogy az intézkedés visszavonásáig kizárólag semleges színekben versenyezhetnek, vagyis sem a ruházatukon, sem pedig az autóikon nem jelenhetnek meg országuk színei.

Az FIA többek között az orosz és fehérorosz himnuszok lejátszását és a két ország csapatainak részvételét is megtiltotta, míg a 2022-es Orosz Nagydíj törlése kapcsán vis maiorra hivatkozott.