2024.07.22.

Vettel bojkottálja az Orosz Nagydíjat

Fotó: Zak Mauger / Motorsport Images (Aston Martin)

„Sokkolta” a négyszeres világbajnok Sebastian Vettelt az ukrajnai invázió, így eldöntötte, hogy a bajnokság vezérkarának döntésétől függetlenül nem vesz részt a Forma-1-es Orosz Nagydíjon.

A Forma-1 mezőnyét is aktívan foglalkoztatja az ukrajnai háborús helyzet, aminek kapcsán a bajnokság még nem foglalt állást. A barcelonai teszt ebédszünetében lebonyolított sajtótájékoztatón mindenesetre Sebastian Vettel bejelentette, hogy biztosan kihagyja az Orosz Nagydíjat, akár megrendezik szeptember 25-én, akár nem.

„Sokkoltak a reggeli hírek” – idézi a RaceFans a német pilótát. „Borzasztó látni, mi történik, és szerintem helytelen lenne Oroszországban versenyezni. Én nem is fogok menni. Sajnálom azokat az embereket, akiket hülye okokból kifolyólag ölnek meg. Roppant különös és őrült az ottani vezetés.”

Az Aston Martin négyszeres világbajnok versenyzője elárulta, hogy a versenyzők érdekvédelmi szervezete, a GPDA még nem ült össze az orosz-ukrán konfliktus kapcsán, így más versenyzők álláspontja sem ismert még. „Személy szerint sokkol és szomorúsággal tölt el, mi folyik ott. Meglátjuk, mi lesz, de én már meghoztam a magam döntését” – tette hozzá.

A regnáló világbajnok Max Verstappen is egyetértett abban Vettellel, hogy a Forma-1-nek nem kellene Oroszországba látogatnia. Fernando Alonso szerint a kérdésben a bajnokság vezérkarának kell kimondania az utolsó szót, az Alpine pilótáján kívül a ferraris Charles Leclerc is abban bízik, hogy alaposan megfontolt döntést hoznak majd.