2024.05.19.

Döntött az FIA: leszámolnak az esőkáosszal, három sprint lesz idén

Fotó: Jiri Krenek / Mercedes

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) Forma-1-es bizottsága három sprintfutamos versenyhétvége megrendezését javasolja az idei világbajnoki sorozatban, és ezeken a rövidtávú futamokon az első nyolc helyezett szerez majd vb-pontokat.

Az FIA honlapján olvasható hétfői közlemény szerint a testület londoni ülésén – amely az első volt az idén – részt vett Mohammed ben Szulajem, a nemzetközi szövetség december 17-én megválasztott új elnöke is. A szervezet dubaji irányítója „részletes párbeszédet vezényelt le” a tavalyi idényzáró Abu-dzabi Nagydíjon történtekkel kapcsolatban. „A felvetett kérdésekre adott bizottsági visszajelzések az elnöki elemzésbe épülnek majd be, az elnök pedig a következő napokban prezentálni fogja a strukturális változásokat és az akciótervet” – áll a közleményben.

A 2021-es szezonzáró futamon Max Verstappen úgy nyerte meg az egyéni világbajnoki címet, hogy az utolsó körben hagyta le hétszeres vb-győztes riválisát, Lewis Hamiltont, de az ezt megelőző biztonsági autós fázisban hozott versenyigazgatói döntéseket a szurkolók és a szakértők egy része is kritizálta.

A bizottság áttekintette az előző idényben megrendezett három sprintfutamos versenyhétvége tapasztalatait, és a 2022-es szezonra szintén három hétvégén, az Emilia-romagnai, az Osztrák, valamint a Brazil Nagydíjon javasolja a sprintfutamos lebonyolítást, amelyben ugyanakkor változások várhatók.

A pénteki időmérő edzés megnyerése ugyanis pole pozíciót ér a leggyorsabbnak a vasárnapi futamra, a szombati sprintversenyen pedig nemcsak a dobogósok, hanem az első nyolc helyezett szerez világbajnoki pontokat 8-7-6-5-4-3-2-1 elosztásban. A hivatalos elnevezés szintén megváltozik: idén már nem sprintkvalifikáció, hanem csak sprint lesz a szombati rövid távú viadal neve.

Miután az előző szezonban a Belga Nagydíjat elmosta a heves esőzés, a bizottság az ilyen esetekre szintén új protokollt javasolt, ennek értelmében nem lehet pontokat osztani, ha a futamot vezető pilóta nem teljesített legalább két kört biztonsági autós és/vagy virtuális biztonsági autós szakasz nélkül. A javaslat szerint ha legalább két kört, de a versenytáv kevesebb mint 25 százalékát teljesítette az élen álló versenyző, akkor az első öt helyezett kap vb-pontot 6-4-3-2-1 elosztásban. Ha a kényszerű leintésig a teljes táv több mint 25, de kevesebb mint 50 százalékát tudta le az első helyezett, akkor az első kilenc pozícióban záró pilóta szerez pontot 13-10-8-6-5-4-3-2-1 elrendezésben. Ha több mint 50, de kevesebb mint 75 százalék került teljesítésre a tervezett távból, akkor az első 10 kap pontot 19-14-12-9-8-6-5-3-2-1 elosztásban.

A közlemény szerint a Forma-1-es bizottság ezen javaslatai akkor válnak véglegessé, ha a FIA Motorsport Világtanácsa elfogadja őket.

Forrás: MTI

1 thought on “Döntött az FIA: leszámolnak az esőkáosszal, három sprint lesz idén

Comments are closed.