2024.07.22.

Megvan, ki lesz Michelisz új csapattársa a WTCR-ben

Fotó: Papp Csaba

Hétfőn délelőtt hivatalosan is bejelentette 2022-es WTCR-programját a Hyundai Motorsport: Michelisz marad, mellé pedig Mikel Azcona érkezik a Zengő Motorsporttól.

Bő két hónappal a 2022-es idény kezdete előtt szép lassan elkezd formálódni a túraautó-világkupa mezőnye: a Honda bejelentését követően a Hyundai is felfedte lapjait. A dél-koreaiak motorsport-részlegének hétfői közleményéből kiderült, hogy ötödik WTCR-szezonját is a BRC színeiben kezdi meg Michelisz Norbert, de nem is a magyar pilóta maradása volt a kérdés, hanem inkább az, kit ültetnek mellé Gabriele Tarquini tavaly év végi visszavonulását követően.

“Örülök, és megtisztelő számomra, hogy a WTCR-ben versenyezhetek tovább az Elantra N TCR-rel és a BRC Racing Teammel” – idézi a közlemény a 2019-es világkupagyőztes Michelisz szavait. “Minden idényt megelőzően a felkészülés, majd a szezonkezdet is nagyon izgalmas, és ez idén még inkább igaz, hogy új csapattársat kapok. Ami pedig az Elantrát illeti, tudjuk, hogy benne van az autóban a győzelem, és már van egy szezonnyi tapasztalatunk az új karosszériával. Kemény, csatákkal teli évre számítok, a célom pedig az, hogy már az első pillanattól fogva versenyképes legyek.”

A 37 esztendős magyar versenyző új csapattársa Mikel Azcona lesz, ezzel együtt pedig hivatalossá vált az is, hogy a spanyol versenyző távozik a Zengő Motorsport, illetve több év után a Cupra kötelékéből is. Fiatal kora ellenére a 25 éves Azcona szinte egybeforrt a spanyolok túraautó-programjával: ezt igazolja az is, hogy 2018 óta kétszer is bajnok lett a TCR Európa-kupában, majd a világkupán a PWR Sporttal egy, a Zengő-csapattal pedig két futamot is nyert. Tavaly ráadásul párhuzamos programot teljesített: az ETCR-ben végül harmadik lett Mattias Ekström és Jean-Karl Vernay mögött.

Fotó: Hyundai Motorsport

“Rendkívüli boldogsággal tölt el, hogy csatlakozhatok a Hyundai WTCR-programjába. Pályafutásomban ez egy újabb nagyszerű előrelépést jelent, ami a családom támogatása nélkül nem válhatott volna valóra” – fogalmazott a bejelentés kapcsán Azcona. “A Hyundai viszonyítási pont a többi márka számára, hiszen az egész autóiparban óriási potenciállal bír. Ez különösen igaz a motorsport és a TCR világára, hiszen már évek óta csúcson vannak a Hyundaiok. Alig várom, hogy megkezdjem a közös munkát az új csapattársammal és a csapattal, meggyőződésem ugyanis, hogy együtt nagyszerű eredményeket érünk majd el.”

Az elmúlt hónapok híreszteléseinek tükrében ugyanakkor nagy meglepetéssel nem szolgált a bejelentés ezen része sem, hiszen a Sport TV-nek nyilatkozva Zengő Zoltán már ősszel elhintette, hogy a spanyol versenyzőt megkeresték a Hyundaitól. Erős kaliberű versenyzőnek tartják, kvalitásai az év végi eredményei alapján sem kérdőjelezhetőek meg: a bajnokságban egyszer végzett hatodikként és kétszer hetedikként.

A Hyundai Motorsport megerősítette azt is, hogy csak Azcona és Michelisz áll rajthoz idén gyári támogatással, vagyis nem találtak másik partnercsapatot azt követően, hogy a Team Engstler a Hondával, így többek között Tassi Attilával folytatja. A dél-koreai márka ezek után csak abban az esetben tudja nagyobb létszámmal képviseltetni magát a mezőnyben, ha privát csapatok is indítanak autókat.

A túraautó-világkupa idei szezonja április 9-10-én rajtol a csehországi Mostban.

Nyitókép: Papp Csaba